see on nüüd jälle selline isiklikust vajadusest tingitud kokanduspostitus - et teaks teinekord üle vaadata, mida teinud olen ja kuidas.
ühel õhtul tegelesin moosikeetmisega. ikka õunatükid potti ja suhkur ja lisaks kardemoni. koguseid ma ei mõõtnud, aga idee on sealt.
ja siis jälle õunatükid potti ja suhkur ja kaneelikoor ja sortsuke rummi lisaks. kaneeli ja rummiga õunamoosist kuulsin kolleegilt, aga kuna jäi küsimata kuidas ta seda täpselt tegi, siis tegin oma parema äranägemise järgi.
ja siis jälle õunatükid potti ja suhkur peale ja jätsin kuni järgmise õhtuni seisma. siis valasin suhkrust ja õunast tekkinud siirupi purki (väga hea on seda hapu sõstramahla magustamiseks kasutada) ning õunatükkidele jälle suhkur peale ja tulele. sellised õunatükid ei lähe plödiks nagu kahe eelneva moosi puhul. ma ei oska öelda, kust selle moosi retsept pärineb, sest mina kuulsin seda ühelt tuttavalt. õunte ja suhkru kogused on mul nagu ikka tunde järgi.
teisel päeval ei viitsinud enam pilti teha, nii et kolmandast moosist fotot pole.
sel sügisel ostsin ma kaks mõnusat kokaraamatut - "Sõstraraamat" ja "Õunakoogid". need on mõlemad sellised raamatud, mis lausa kutsuvad küpsetama. või siis tekitavad tunde, et tahaks süüa neid kooke, mis piltidel on:) mõlemast olen juba erinevaid kooke teinud ka, aga eriliseks lemmikuks on kujunenud nn puruvanakesed. see nimi ei ütle ilmselt paljudele midagi, aga need on sellised mõnusad ampsud... et kauss nendega on köögilaual ja siis muudkui käid mööda ja pistad põske:) ja lastele need ka meeldivad.
kuna minu tegemine jälle raamatu omast nats nihkesse läks, siis salvestan selle ka siia:
retsept: 150 g võid, 1 dl suhkrut, 250 g 9% kohupiima, 0,5 tl soodat, 4dl jahu - mina olen jahu rohkem pannud, sest minu meelest on tainas muidu liiga vedel. eks ta selline pehmepoolne peabki olema, sest enne rullimist ja küpsetamist peaks ta mõnda aega külmas seisma (ma olen teinud ka nii, et teen taina valmis ühel päeval ja küpsetan järgmisel).
raamat ütleb, et tainas tuleks jagada pooleks ja siis rullida ringiks ja lõigata sektoriteks. sektori laiemasse otsa panna õunaviil ja keerata peenema otsa suunas rulli ning kasta üks pool seesamiseemnetesse. mina jagasin taina neljaks ja tulid just paraja suurusega ringid ja sektorid. samuti lõikasin ma sektori laiema osa vastavalt sellele kui suur oli see õunatükk (õunad lõikasin neljaks, eemaldasin südame ja siis iga tüki veel pooleks).
ja seda kardemoniga moosi on väga mõnus ka kookidesse panna. tavaliselt ma moosiga kooke ei harrasta, aga selline lihtne kook on täitsa mõnus - lõigata tükk poest ostetud lehttaignast, küpsetada seda natuke, panna peale kardemoniga õunamoosi ja kõige peale suhkruga vahustatud munavalgemassi. uuesti ahju kuni munavalge on pruunikas. väga lihtne:)
Õunakoogiraamatus on veel üks väga hea kook - lahja kohupiima-õunakook. olen seda mitu korda teinud ja eriti hea on see järgmisel päeval kui on veetnud öö külmikus. Siit leiab selle retsepti ka. Riivitud õunu panin mina ühe liitri umbes ja küpsetasin kauem kui retsept ette näeb ja kook tuli ilusam ka...
laupäev, september 12, 2009
Tellimine:
Postituse kommentaarid (Atom)
2 kommentaari:
Hmmm, kõik on moosilainel :)
Ma tahaks õunakooki nüüd!
Panin just purkidesse aroonia-ploomimoosi.
vot... arooniaid oleks vaja hankida, et siirupit teha. ja seeni tahaks veel. siis võiks hoidistamise selleks korraks lõpetada. vist:P
Postita kommentaar