laupäev, märts 26, 2011

vanaema tegi

kahjuks puudub mul selline ruum ja ka vastavad oskused, et teha üks ilus pilt ilusast linast kogu tema ilus. niimoodi, et lina on laual ja siis on seal veel mingi moodne kompositsioon ;) esialgu tahtsin ma selle lina peamiselt enda jaoks pildistada, sest see lina ei asu minu kodus ja minu kapis, vaid mu venna juures. sel põhjusel ei saa ma seda ka väga tihti imetleda...

see lina on minu vanaema tikitud ja ma mäletan oma lapsepõlvest, et pidude ajal oli see ikka laual. ma ise arvan küll, et kui ma peaks millegi sellisega hakkama saama, siis ma ei raatsiks seda lauale pannagi.. läheb veel mustaks või miskit. eks sellel ole ka valgel kangal plekke, aga üldiselt on see ikka superhästi säilinud.

siin on paar lähemat võtet lina nurgast nii paremalt kui pahemalt poolt. lina mõõdud on 136x146 cm ja kogu serva ulatuses on see tikitud. tikandi laius on 18 cm.

tegelikult on kahju, et ma kunagi ei küsinud vanaemalt, millal see tehtud tal on. täna ühe vanema sugulase käest kuulsin, et ta olevat teinud selle oma nooruses, ehk siis on see umbes 70 aastat vana. minu mälestustes vanaema ikka kudus ja heegeldas ja õmbles. isegi makrameed olen temaga kunagi koos teinud. tikkimas ma teda ei mäleta.

1 kommentaar:

KK ütles ...

Mu vanaema olevat ka nooruses tikkinud, emapoone siis. Mina teda tikkimas ei näinud, samuti tuli üllatusena, et ta kududa oskas. Selgus siis kui mul koolis oli vaja esimestele sokkidele kand kududa. Kiitsime kunagi ühte imeilusat lina vanatädi peolaual. Hiljem selgus, et see on mu vanaema tikitud! Kah valgel pinnal ja värviliste niitidega. Kodus pole meil midagi sellist kahjuks säilinud.

Seda ma mäletan aga küll, et ta alati rõhutas, et õigel tikandil peab olema pahem pool nii ilusti tehtud, et ei ole häbi pahupoolt näidata. Otsad peidetud ja ilus puhas.