neljapäev, detsember 09, 2010

taimed ise värvivad

jälle tagasi suves...
sel suvel jõudsin omaeti kord nii kaugele, et värvida taimedega lõngu. esialgu küll väikestes kogustes, et kas üldse õnnestub jms. väga mõnus oli. värvitav maavillane lõng on mingi üsna vana, saadud kellegi käest (a'la kellelegi nö pärandati ja ei osanud inimene ise lõngaga midagi teha. üldse on info minu kui käsitöölise kohta kuidagi ootamatult levima hakanud - jälle ootab mind kuskil kotitäis lõngu, mille keegi oleks ära visanud, aga siis keegi teine minule mõeldes nö päästis:P).

ma olen kunagi varem ka natuke lõnga värvinud - tulbi kroonlehtedega sai vanaroosa tooni ja mingi "muruga" värvisin veel, aga enam ei mäleta mis "muru" see täpselt oli. tookord ei peitsinud ma millegagi. ma vist isegi ei teadnud, et seda tehakse. see oli ka ligi 20 aastat tagasi.
nüüd on lõng maarjajääga koospeitsitud. maarjajää ootas juba ammu, et keegi temaga midagi teeks. järgmisel suvel kavatsen kindlasti jälle trikitada. isegi üks mõte on seoses nende taimevärvitud lõngadega. tegudeni jõudmine on iseasi:)

kõige tumedam lilla lõng on värvitud arooniatega. vasakul rohekas lõng on värvitud rabarberilehtedega. vasakul all oranzikas lõng on värvitud peediga. heledam lõng üleval paremal on värvitud naadiga.
ja siis sai suvi otsa, aga lõngavärvimisisu polnud veel üle läinud. kapis leidus vana musta ted ja vana rohelist teed. kõige alumine lõng keskel on värvitud rohelise teega ja selle kohal paremal olev lõng on värvitud musta teega.

3 kommentaari:

KK ütles ...

See tumelilla on küll lahe! Ma olen saanud arooniatega hoopis teistsugust tooni, tumeroheline oli kui ma õigesti nüüd mäletan. Oleneb peitsist.

mariss ütles ...

nii intensiivne lilla toon oli üllatuseks ka mulle.ma ikka kartsin, et loputades läheb heledamaks, aga ei läinudki.

Mariihen ütles ...

Tohutult ilusad värvitoonid! Vaatasin pilti ja ei osanudki välja mõelda, milline neist toonidest see kõige kaunim on.
Aga kust seda peitsi välja võlutakse?